Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 16:30 ήταν η πέμπτη ημέρα της Α’ Φάσης της εκπαιδευτικής περιόδου 2016-17 των νέων εθελοντών μας.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης, Εφημέριος Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», Διευθυντής Τομέα Ποιμαντικής Νοσηλευτηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Υπεύθυνος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, με θέμα: «Εκκλησιαστική Διακονία κι Εθελοντισμός».
Στην εισήγησή του τόνισε ότι η εθελοντική δράση δεν είναι μια τυπική ηθική, ανθρωπιστική ή πνευματική υποχρέωση, αλλά ένα ευχαριστιακό μοίρασμα, των δώρων της Αγάπης Του με τους συνανθρώπους μας. Αναφέρθηκε σε τρία βασικά χαρακτηριστικά της Εκκλησιαστικής Διακονίας. Την αγάπη & το σεβασμό στον κάθε συνάνθρωπο. Την προσωπική «κένωση», δηλαδή την απαλλαγή απ’ ό,τι γίνεται εμπόδιο σε μια καλή εθελοντική δράση όπως εγωισμούς, υστεροβουλίες κ.ά. Ότι ο Εκκλησιαστικός εθελοντής δεν δραστηριοποιείται αυτόνομα μοναχικά εγωκεντρικά, αλλά ως μέλος μιας Εκκλησιαστικής Κοινότητας. Τόνισε τη σημασία που έχει για τον εθελοντή η ενσυναίσθηση, που του δίνει τη δυνατότητα να νοιώθει τα συναισθήματα του άλλου, να συμμετέχει στις εμπειρίες του (βιώματα του) να βάζει τον εαυτό του στη θέση του, καθώς και η ευχέρεια επικοινωνίας που μας δίνει τη δυνατότητα να αλληλομεταβιβάζονται προς και από τον συνάνθρωπο πληροφορίες, ιδέες, αξίες, βιώματα, συναισθήματα κ. α. Επισήμανε ότι η Εθελοντική Διακονία Ασθενών, αξιοποιεί την σύγχρονη επιστημονική γνώση και την εμπειρία, στην οργάνωση και το συντονισμό εθελοντικών δράσεων, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για αξιόπιστη και ασφαλή εθελοντική δράση. Τέλος επισήμανε στο ακροατήριο πως η Εκκλησιαστική Διακονία & δράση είναι «ένα μοίρασμα που πλουτίζει», «ένα ευλογημένο άδειασμα που γεμίζει»!! Και προέτρεψε να μη διστάσουν τη δοκιμή της έγνοιας στο συνάνθρωπο, που «είναι το μοναδικά αξιόπιστο ρίσκο».
Δεύτερη εισηγήτρια, ήταν η κ. Ματίνα Σπυράτου, Κοινωνική Λειτουργός Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Νοσοκομείου «Σωτηρία», με θέμα: « Χρόνιοι Πάσχοντες Ασθενείς»
Στην εισήγησή της αναφέρθηκε στα ψυχολογικά στάδια που βιώνει ο ασθενής όταν η ασθένεια του γίνεται απειλητική για τη ζωή του και την μεγάλη ανάγκη κατανόησης και συμπαράστασης που χρειάζονται. Τόνισε ότι ο σεβασμός, η κατανόηση, και το υποστηρικτικό περιβάλλον αποτελούν ύψιστο και καθοριστικό παράγοντα στην ψυχική ανακούφιση του ασθενή. Tέλος επισήμανε ότι κατά τη Διακονία μας σκοπός μας δεν είναι να επιπλήττουμε διορθώνοντας τον ασθενή, αλλά μόνο να τον περιβάλλουμε με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον.
Η επόμενη συνάντηση θα είναι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.
Για νέους υποψήφιους εθελοντές παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλ.210 7252706, 210 7252716 & 210 7752706