Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2017 ξεκίνησε ο Α΄ Κύκλος εκπαίδευσης των νέων εθελοντών της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών». Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες όλα τα εφόδια για την ποιοτική και συνεπή εθελοντική τους εργασία στα πλαίσια της προσφοράς τους μέσω της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών».
Ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, πρ. του «Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», Διευθυντής του Τομέα Ποιμαντικής Νοσηλευτηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Εφημέριος του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», έκανε την έναρξη της εκπαίδευσης αναπτύσσοντας το θέμα «Εκκλησιαστική Διακονία και Εθελοντισμός». Στην εισήγησή του διευκρινίστηκε ότι η εθελοντική δράση δεν είναι μια τυπική ηθική, ανθρωπιστική ή πνευματική υποχρέωση, αλλά ένα ευχαριστιακό μοίρασμα, των δώρων της Αγάπης Του με τους συνανθρώπους μας. Τονίσθηκε ότι η αγάπη & ο σεβασμός στον συνάνθρωπο είναι τα χαρακτηριστικά της Εκκλησιαστικής Διακονίας, όπως και η προσωπική «κένωση», δηλαδή η απαλλαγή απ’ ότι γίνεται εμπόδιο σε μια καλή εθελοντική δράση όπως εγωισμός, υστεροβουλία κ.ά. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι ο Εκκλησιαστικός εθελοντής δεν δραστηριοποιείται αυτόνομα μοναχικά εγωκεντρικά, αλλά ως μέλος μιας Εκκλησιαστικής Κοινότητας. Δόθηκε έμφαση στη σημασία που έχει για τον εθελοντή αφενός η ενσυναίσθηση, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να νοιώθει τα συναισθήματα του άλλου, να συμμετέχει στις εμπειρίες του και να βάζει τον εαυτό του στη θέση του και αφετέρου η ευχέρεια επικοινωνίας η οποία δίνει τη δυνατότητα να αλληλομεταβιβάζονται προς και από τον συνάνθρωπο πληροφορίες, ιδέες, αξίες, βιώματα, συναισθήματα κ. α. Επεσημάνθηκε ότι η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών, αξιοποιεί την σύγχρονη επιστημονική γνώση και την εμπειρία, στην οργάνωση και το συντονισμό εθελοντικών δράσεων, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για αξιόπιστη και ασφαλή εθελοντική δράση. Τέλος ο π. Βασίλειος προέτρεψε το ακροατήριο να μη διστάσει τη δοκιμή της έγνοιας στο συνάνθρωπο, που «είναι το μοναδικά αξιόπιστο ρίσκο».
Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την κα Χρήστου Ιωάννα, Κοινωνική Λειτουργός της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», η οποία ανέπτυξε το θέμα «Άτομα με ειδικές ανάγκες και εθελοντική προσφορά». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αναφέρθηκε σε κατηγορίες αναπηρίας ασθενών που θα κληθούν να φροντίσουν οι υποψήφιοι εθελοντές όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο Down , η νοητική υστέρηση, η εγκεφαλική παράλυση κ.α, αναπτύσσοντας κι επεξηγώντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. Η αναπηρία ενός ανθρώπου σημαίνει περιορισμό των δυνατοτήτων του, σωματικών και νοητικών. Όση μεγαλύτερη επάρκεια γνώσεων αποκτήσουν οι εθελοντές για τα άτομα αυτά και για τις ιδιαιτερότητές τους, τόσο μειώνεται η προκατάληψή τους βοηθώντας και χαρίζοντάς τους δημιουργικό χρόνο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Επισήμανε ότι σε κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν θα έχουν τη στήριξη των Κοινωνικών Λειτουργών της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών».
Η τρίτη και τελευταία εισήγηση της ημέρας ήταν «Προσέγγιση ατόμων από διαφορετικούς πολιτισμούς» που αναπτύχθηκε από την κα Μπάμπαλη Χρυσάνθη, Νοσηλεύτρια – Ψυχολόγος του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού». Δόθηκε έμφαση στον τρόπο προσέγγισης των εθελοντών της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» στα άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς. Επιπροσθέτως, τονίστηκε η σημαντική συμβολή των εθελοντών στην ομαλή μετάβαση των προσφύγων/μεταναστών με την νέα πραγματικότητα. Τέλος, αναφέρθηκε η σπουδαιότητας της γνώσης βασικών στοιχείων, όπως είναι η γλώσσα, το φύλο, η ηλικία, η πολιτισμική τους κουλτούρα, οι θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις τους, καθώς επίσης τα βιώματα και ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν στην χώρα μας, στοιχεία, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενσυναίσθηση και στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και ηρεμίας.